informacije

Treći dan d.o.o.
Stara cesta 25,
10251 Hrvatski Leskovac
tel: 098 96 00 917
OIB: 25228729097
IBAN:HR2823600001101942079


nardužbe i prodaja

tel: 098 96 00 917

e-mail: mate737@gmail.com

 


knjižare

Ponuda

Michael D. O'Brien

Rat za duše naše djece | Cijena: 52,50 kn| Eseji o odgoju i kulturi - meki uvez

Michael O'Brien u ovoj knjizi analizira kulturu, a posebno onaj segment koji nazivamo dječjom kulturom. On dubokim duhovnim uvidom razmatra poruke dječje književnosti i filmova koji sve više zaokupljaju maštu mladih i djece. Za ilustraciju donosimo pismo Michaela D. O’Brien-a, kao odgovor jednoj majci koja mu je pisala u svezi fantastične književnosti i njezina utjecaja na djecu. Iako je riječ o osobi čvrste vjere, sve joj je teže oprijeti se trajnome priljevu neurednih bajki i ostalih pokvarenih kulturalnih utjecaja u živote njene djece.

IZ SADRŽAJA:

 • SMRTNI NEPRIJATELJ MOJE DJECE
 • NOVA NEPISMENOST
 • INVAZIJA NA MAŠTU
 • SIMBOLIKA OKULTNOG
 • PAPA BENEDIKT I HARRY POTTER
 • O TOLKIENU
 • RAZMIŠLJANJA O INTERNETU
 • SAVJETI ZABRINUTOJ MAJCI
 • BUDUĆNOST, PARANOJA I «STRIČEK» WALT
 • HOĆE LI LJEPOTA SPASITI SVIJET?
 • KAKO ČUTI RIJEČI ISTINE
 • ČEDNOST U KULTURI BESRAMNOSTI
                          *********************************************************

NIKADA NEMOJTE PODCIJENITI MILOST!

 

 

Pismo Michaela D. O’Brien-a, kao odgovor jednoj majci koja mu je pisala u svezi fantastične književnosti i njezina utjecaja na djecu. Iako je riječ o osobi čvrste vjere, sve joj je teže oprijeti se trajnome priljevu neurednih bajki i ostalih pokvarenih kulturalnih utjecaja u živote njene djece. U svojoj situaciji zamjećuje dva značajna čimbenika, s kojima se vjerojatno suočava svaka obitelj.

Prvo: unatoč svim naporima da sumnjive materijale drži podalje od svoje kuće, njena su im djeca trajno izložena preko svojih prijatelja, šire obitelji te susjeda; u knjižnicama i u školi.

Drugo: premali su da bi u potpunosti shvatili radi čega se njihovi roditelji protive tome materijalu, osobito budući da se to sada nalazi u središtu zanimanja mladih, uključujući i sve obitelji s kojima su u doticaju.

Obitelj ove žene snažno prakticira svoju vjeru te u svome domu nastoji osigurati kvalitetan kulturni materijal, osobito za čitanje. Međutim, djeca neprestano vrše pritisak na nju kako bi im dopustila pristup sumnjivim knjigama, filmovima, i video izdanjima.

 

 

Poštovana gđo. S.!

Snažno osjećam Vašu dilemu, jer brojni savjesni roditelji upravo prolaze kroz isto iskustvo. Duhovno osjećate pogibli koje se kriju u nesputanoj mašti, ali ne znate što biste u svezi s time poduzeli. Većina nas se upravo bori s istim problemom. Iako možda u manjoj mjeri, i moja se obitelj morala s time suočiti. Naša je prednost ležala u tome što su nam se djeca školovala kod kuće. Također smo i živjeli donekle izolirano u ruralnome dijelu sjevernoga Ontarija, kod kuće nismo gledali televiziju (osim što bismo povremeno pogledali koji video) te smo puno vremena kroz godine posvetili osiguravanju dobroga štiva, razvijanju glazbenih talenata i drugih zdravih aktivnosti.

Još je jedan važan čimbenik za nas bio pronalaženje obitelji koje su mislile poput nas s kojima smo se družili (ne stalno, ali smo i time puno postigli). Kada su naša djeca pronašla vršnjake čiji su roditelji bili jednako "ludi" poput njihovih, situacija se uvelike promijenila nabolje. Niti jedna obitelj u krugu naših prijatelja nema potpuno jednako shvaćanje bajki (i drugih vidova kulture), ali smo svi dijelili svijest o potrebi učinkovitijega razlučivanja. Svi smo svjesni kako je snaga suvremene kulture toliko velika da na ovoj zemlji nema sigurna mjesta, te da svoju djecu pokušavamo odgojiti usred pravog “tsunamija” - kulturne korupcije — koja je uistinu iznimno prodorna! Jednostavnog rješenja nema, ali možemo poduzeti neke korake za koje nam je iskustvo pokazalo kako polako pomiču ravnotežu ka pozitivnome u životima naše djece.

Evo mojih prijedloga:

Prije svega, svakoga se dana molite Bogu za potrebne milosti da biste mogli štititi, upravljati i skrbiti se o svojoj djeci u skladu s umom Kristovim. Nikada nemojte podcijeniti milost, jer Bog i cijelo Nebo žele pomoći Vašoj djeci.

Molite Ga naročito za posebne milosti u ovoj konkretnoj bitci za duše Vaše djece. U tome je smislu naročito važna pomoć njihovih anđela čuvara. Molite se njihovim anđelima čuvarima.

Molite Boga za dar nutarnjega "radara" koji će Vas obavijestiti o svakome prisutnome (ne)kulturnome materijalu koji bi mogao imati negativan utjecaj, poput rođendanskih poklona šire obitelji i prijatelja; prijatelja koji sa sobom u posjet ponesu neki video; prijatelja koji puštaju filmove na vlastitim zabavama, itd. Ta nutarnja sposobnost već postoji u nama, samo je treba probuditi i vježbati.

Koliko je to moguće, imajte o tim stvarima isto mišljenje i stav sa svojim suprugom, jer, ako djeca naslute bilo kakvo razmimoilaženje među roditeljima oko tih pitanja, Vaš će autoritet ozbiljno doći u pitanje.

Zauvijek napustite svaku sklonost izražavanja napetosti (u sadržaju i tonu) u razgovorima sa svojom djecom. Napet ili vapijući ton samo jača njihov podsvjesni osjećaj ili pak i svjesno mišljenje kako je mama možda malo pretjerala i jednostavno ne razumije kako stoje stvari. Strah dovodi do frustracije i srdžbe, a srdžba je posebno štetna kada je se izrazi. Ako joj se prepustite, brzo ćete izgubiti vjerodostojnost. Molite Duha Svetoga za duboki nutarnji dar pouzdanja u konačnu pobjedu Kristovu u životima Vaše djece i njihovim životnim pozivima. Molite Ga za nadnaravni mir, smirenost, POUZDANJE! Molite za to svaki dan, jer znademo kako svaki dan donosi izazove koji lako podrivaju naše pouzdanje.

Molite Gospu, Majku Božju, neka zagovara Vašu obitelj. Mi svakodnevno kao obitelj molimo krunicu, te smo moja supruga i ja utvrdili kako je upravo to imalo najveći utjecaj na provođenje naše djece kroz kaljužu suvremena društva ka zreloj kršćanskoj odrasloj dobi. Svi su očuvali vjeru i žive čestito. Razumije se kako nismo prošli bez puno problema na tome putu. No, gledajući unatrag, uviđam kako nam je moje osobno, kao i nepouzdanje moje supruge, uvelike otežalo stvari dok smo prolazili kroz teška vremena. Uspjeli smo, ali smo mogli proći i s manje tjeskobe.

Ako je moguće, idite svakodnevno na sv. misu. Često se ispovijedajte! Ako u Vašemu kraju imate koju kapelu vječnoga klanjanja gdje je izloženo Presveto, pohodite Ga što češće i povedite sa sobom djecu koja žele poći. Neka ti pohodi ispočetka budu kratki, kako ih ne biste obeshrabrili. Neće odmah postati mistici, te bi im ispočetka moglo biti "dosadno". No, Gospodin kod ove pobožnosti izlijeva neobične milosti te vjerujem kako želi da Mu svi na taj način dolazimo sve više i više. Papa Ivan Pavao II. potakao je neka svaka župa na svijetu ima takvu kapelu, ili neka se Presveto izlaže što je moguće češće. Sve nas je potakao na često pohađanje Gospodina na ovaj način.

Molite Boga za čudo glede problema pritiska od strane vršnjaka. Molite Ga neka Božanska Providnost učini da susretnete ljude iz Vašega kraja koji misle isto kao i Vi. Sigurno ih ima. Gdje god sam živio i putovao, ma kako se o malenu mjestu radilo, uvijek ih se može naći. Nekada je to samo teško, osobito u velikim župama i gradovima. Možda možete staviti oglas na oglasnu ploču Vaše crkve, otprilike ovim riječima: "Roditelji zabrinuti za upitne trendove u dječjoj književnosti pozivaju se na neformalni sastanak upoznavanja u našoj kući ili župi ove subote uvečer, uz mali domjenak. Pronađimo rješenje zajedničkim snagama!" itd.

Posvuda tragajte za poticajnom literaturom za mlade. Mi smo gotovo 30 godina “opsjedali” antikvarijate te kod kuće imamo oko 6000 naslova, pri čemu su brojni od njih namijenjeni djeci i mladima. Naša ih djeca nikada neće uspjeti sve pročitati, a mi i dalje dodajemo nove naslove. Zaboravite na mirovinske fondove! To je naše ulaganje u budućnost. Jeste li čuli za Bethlehem Books? To je razmjerno nova katolička izdavačka kuća koja je objavila ili ponovno izdala brojne hvalevrijedne knjige. Njihova je web stranica: www.bethlehembooks.com

Borba “prsa o prsa”: neprijatelj se u našemu društvu na svakome koraku obrušava na duše naše djece. Iako ste puno toga učinili da biste svoju obitelj zaštitili od najgorega, nitko nije imun, ma koliko toga učinili ispravno. Radi toga se uvijek, u svakome naraštaju kroz povijest, vodi borba za svaku pojedinu dušu. To znači kako posvema budni roditelji trebaju razviti strategiju molitve. Dobro je započeti sa svime što smo već naveli. No, možda bi bilo uputno dodati još i ovo: svaki puta kada osjetite, naslutite, ili pak ustanovite kako je nešto pokvareno (ma kako se malim moglo činiti) ušlo u život Vašega djeteta, izmolite molitvu svetome Mihaelu Arkanđelu. Osobno se molim ujedno i za najokorjelijeg grešnika što ga poznajem (u koju kategoriju svakako uključujem i sebe) te donesem odluku činiti to SVAKI puta kada nešto pokvareno dopre do moje obitelji. To je prvotna razina duhovnoga boja, koja bi trebala biti normalni vid života svakoga vjernika. Okrenite sotoninu taktiku protiv njega samoga. Ako mu se svaki puta kada imalo povrijedi život Vašega djeteta to obije o glavu, njegov utjecaj slabi, a teritorij mu se smanjuje. Od neizmjerne je važnosti znati (i zapamtiti) kako neće odmah odustati od pokušaja da vam naudi. Može se čak i snažnije oboriti na Vas, kako bi Vas obeshrabrio, naveo da prestanete moliti protiv njega te Vas uvjerio kako je riječ o beskorisnoj navadi radi koje Vam je još gore nego prije. On je jako pametan i ima doktorat iz psihologije.

Sveci i veliki duhovni učitelji govore nam kako je OBESHRABRENJE đavlova glavna taktika kada nas želi slomiti. Napast na grijeh je, dakako, njegova prva crta napada na sve nas, ali sada govorim o ljudima koji su stali napredovati u krepostima i duhovnome rastu. Ako Vas neprijatelj ne može navesti na teški grijeh, prebacit će se na svoju sljedeću najbolju taktiku, a to je obeshrabrenje. Zato Vas molim da nikada ne odustajete. Ako njegovu taktiku budete uporno okretali protiv njega, s vremenom će se njegov utjecaj smanjiti, a Bog će u Vaše živote na svim razinama uvoditi sve više milosti i “dobre hrane”. Znademo da će borba trajati čitav život; to je normalno kršćansko življenje posred ratne zone. No, raspolažemo svom pomoći koja nam je potrebna kako bismo sebe same i svoje obitelji doveli u Raj. Ali, Bog uvijek poštuje našu slobodu te nam ništa neće nametnuti, radi čega za sve što nam je potrebno trebamo moliti.

Koristite blagoslovine: blagoslovljenu vodu, blagoslovljeno ulje i blagoslovljenu sol (možda i sve troje!). Zamolite oca djece neka ih svake večeri te – ako je moguće – i svakoga jutra blagoslovi. Ako ne može, učinite to Vi. Neka ti trenuci vazda budu kratki, blagi i u ljubavi, a nikada vođeni strahom. Strah blokira svezu duhovne komunikacije između Boga i čovjeka, kao i između duše i duše.

Uzdajte se. Molite i uzdajte se. Molite, uzdajte se i prinosite tihe i skrovite žrtve Gospodinu. Molite, uzdajte se, žrtvujte i postite. Nemojte postiti toliko da bi to drugima postalo bjelodano, da biste narušili svoje zdravlje, ili pak time zasjenili svoju prvotnu zadaću kao roditelja; možda možete samo ukoniti neko sitno zadovoljstvo iz Vašega života i prikazati ga za svoju djecu. Živimo u kulturi koja je sve više dijabolična. Možda je sve to vrlo lukavo prikriveno, ali to vrijedi i za đavla, kojega Pisma opisuju kao "lukavijega od sve zvjeradi." "Neki se zlodusi izgone samo molitvom i postom," govori nam Krist.

Budite čvrsti. Budite pripravni na neshvaćanje. Budite pripravni da Vas smatraju fanatikom, paranoičnom, te opsesivnom. Ali Vi ostajte čvrsti i u ljubavi: smirenoj, nepokolebljivoj ljubavi, koja se odlikuje velikom odlučnošću. Nemojte odlaziti u obrambeni stav, samo se ne dajte pokolebati. Koliko Vam se god obitelj suprotstavljala, duboko u sebi će se osjećati sigurnijima jer imaju snažnu majku te će Vas radi toga poštivati. Zahvaljujući tome, s vremenom će Vas stati slušati i pozornije pratiti Vaše upute.

Mogao bih nastaviti i dalje, unedogled. Nadam se kako će Vam ovo biti od pomoći. Budite strpljivi, usredotočeni (na miran, ali ustrajan način), i vidjet ćete što će se dogoditi.

Molim Vas, pomolite se i za mene i moju obitelj.

U Kristu pobjedniku,

 

Michael O'Brien


© 2010. Treći dan d.o.o. Sva prava pridržana.

Powered by Kentico CMS for ASP.NET Development by: ENDORA