informacije

Treći dan d.o.o.
Stara cesta 25,
10251 Hrvatski Leskovac
tel: 098 96 00 917
OIB: 25228729097
IBAN:HR2823600001101942079


nardužbe i prodaja

tel: 098 96 00 917

e-mail: mate737@gmail.com

 


knjižare

Ponuda

Mate Krajina

Rođaci| Roman - Tvrdi uvez| Cijena: 130,00 kn

Roman "Rođaci" zanimljiva je povijesna priča o sudbini trojice rođaka koji pred turskim terorom mijenjaju uobičajeni život. Roman obiluje jakim dramskim zapletima i duhovnim promišljanjima. Povijesnom pričom ističe se jaka refleksija na sadašnjost,te tzv. metonimijom iščitavamo poruku za sadašnjost i budućnost. Roman možete naručiti na: trecidan@trecidan.hr "Vrlo inteligentno pisac je čvrsti fabularni sklop protkao lirskim dionicama, suptilnom i plemenitom erotikom poglavito u ljubavnim prizorima, pastoralno-meditativnim dionicama (npr. kroz Šimunov tekst „Noć u Hercegovini“, služeći se pri tom sjećanjima, snovima i pismima protagonista. Neke su dionice stilski sjajne: sam početak romana, sa sjećanjima starog Šimuna Rastovića na stari zavičaj u Istočnoj Hercegovini, don Tadijin potresni monolog vjere i ljubavi u pećinskoj crkvi, zatim njegovo poučavanje maloga Šimuna, koje se pretvara u proročki govor, te posebno Šimunovo sjećanje na običaje slavljenja Božića itd. Simbolika je kroz cijelo djelo spretna i nenametljiva, kreativna i umjetnička(...) Mate Krajina iskazao se kao samosvojan pisac i, ne zaboravimo da se radi o prvijencu, kao zreo pisac. U našem vremenu, kada je moda pisati romane u dvadesetima, Mate Krajina napisao je kao zreo čovjek jedan kompozicijom moderan, a stilom pravi stari roman, onako kako dobri romani treba da se pišu." (dr. sc. V. Lončarević)

Kud god zemljom koračate mislite na dublji smisao; sve je možda jednom - kao što sam se ja osvjedočio - nekim čudom posvećeno; možda je neko novorođenče preživjelo vrućicu bez lijeka, neko janje preboljelo padavicu ili ugriz poskoka. Sve su to male stvari koje jednom mogu biti razlog nade, razlog da nastavite koračati naprijed unatoč kušnjama i pogibli.

                                                                                    
                                                                      *******

 

                                   

Zemlja je Božja i ničija. Naša je utoliko koliko mu zahvaljujemo i koliko Ga ljubimo. Kad i ako nestane ljubavi prema Bogu i životu, neka zemlja bude prokleta, neka bude zadnji znamen poraza, neka je prigrabi onaj koji je može oplemeniti, pa bio to Turčin, Arapin ili Mlečanin.

 

 

                                                                       *******

 

 

Zato, gospodo, uvaženi hrvatski političari i humanitarci, zaboravite Bosnu! Pustite je neka umre, jer to želite. Ali, vi ne znate u što ste se zapleli, uskrsnut će tamo život unatoč svemu, vijorit će se tamo stijeg Tomislavov i pjevati naše pjesme. Kako? Jer Bog tako hoće!

 

 

                                                                         *******

 

 

 

 

 Pomisli samo kakva mora biti savjest čovjeka koji može na drugoga sablju podignuti, a zna da to ne smije činiti. I uopće mi nije jasno kako netko bez pogovora može izvršavati nečije naredbe. Svi će reći, pa to je moj posao i moram ga obaviti... Zamisli da imaš kao mnogi na ovom svijetu posao i zadaću izvršavati smrtnu kaznu ili, nešto blaža varijanta, da si zastupnik u nekoj vlasti, i bespogovorno glasuješ protiv vlastite savjesti. Uz to, još se ponosno nazivaš i činiš vjernikom pred svijetom, daješ bogate priloge za gradnju crkve ili džamije, klanjaš se ili moliš svakodnevno. Zamisli selo zarati protiv sela, carstvo protiv carstva i ljudi podivljaju. Dobro, ovo carstvo protiv carstva nekako mogu razumjeti jer je dosta imaginarno, ali ovo selo protiv sela, susjed protiv susjeda, to je strašno. Zamisli kakav je to moralni pad susjeda ubiti, a sutra ponosan njegovu njivu orati i kukuruzom na njoj izraslim djecu hraniti.

 

                                                                            *******

Kako bi bilo lijepo da svi istinski, makar na svoj način, počnu poštivati Boga i barem jedan njegov zakon, npr. onaj o ljubavi... Mislim da je najveće zlo današnjega vremena oholost i nepoučenost u pitanjima vjere. Golem je problem raskorak između vjerskih dekleracija i stvarnoga stanja u životu. Bog kaže ne ubij, a njegovi stvorovi već poslije jutarnje molitve ili klanjanja posegnu za sabljom i glave sijeku u ime Božje.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010. Treći dan d.o.o. Sva prava pridržana.

Powered by Kentico CMS for ASP.NET Development by: ENDORA